Mosogatás

Bőrkímélő, környezetbarát mosogatószerek, amelyek segítségével végre súrolás és kapargatás nélkül is megtisztíthatod a tepsiket és a tányérokat.

Válassz a Brilliance minőségi tisztítószerei közül, amelyek ipari erejükkel eltüntetik a padlóról a szennyeződéseket.

A mosogatás talán a legfontosabb és leginkább nélkülönözhetetlen háttérfeladatnak számít a vendéglátóipari egységeknél, ám az otthoni konyhában sem szabadulhatunk meg máshogy a koszos tányéroktól, evőeszközöktől és tepsiktől. Egy vállalkozás esetében azonban nem fér bele az, ami egy magánháznál igen, hiszen egy-egy apró folt is képes rontani a hely megítélésén.

Éttermek, kifőzdék és konyhák esetén ráadásul ma már elvárás a tisztítás és a fertőtlenítés is, így érdemes olyan mosogatószert alkalmazni, amivel elvégezhető a kétfázisú mosogatás.

Kérdések és válaszok

Benned is felmerült mosogatással kapcsolatos kérdés. Nem tudod, mely felületen használd termékeinket. Adagolással problémáid adódtak. Küld be kérdésedet és pár nap múlva szakértőnk segítségével megjelenítjük a kérdésedre a választ ezen az oldalon.

Eddig kapott és megválaszolt kérdéseink:

 1. Ha egy termék tudja a fertőtlenítést és zsíroldást is, az nem azt jelenti, hogy nem elég hatékony? Vagyis nem jobb inkább 2-félét venni?
 2. Honnan tudom, hogy biztosan nem marad rajta a tisztítószer az edényeken?
 3. Mit jelent az, hogy foglalkozásszerű felhasználásra ajánlott? Otthon nem használhatom?
 4. Érdemes megvásárolnom a Fertőtlenítős mosogatószer otthoni mosogatásra?
 5. Kézkímélő mosogatószert ajánjátok-e bőrbetegség esetén is? Klinikailag tesztelve van-e bőrbetegségek esetén?
 6. Mit jelent a hatásidő? Áztatni kell benne az edényeket vagy a vízben kell a szernek lennie ennyi ideig, hogy utána az edény beletehessük?
 7. Fontos-e, hogy habos legyen a mosogatószer?
 8. Milyen szivacsot ajánlanak a mosogatószerekhez?
 9. Hogyan kíméli a kezet a kézkímélő mosogatószer? Tényleg nem szárít?
 10. A mosogatószer hatékony akkor is, ha fémedényeket tisztítok vele fém súrolókefével? Vagy erre ajánlanak valami mást?
 11. A Brilliance mosogatószerrel a tepsibe leégett zsíros foltokat is el tudom távolítani? Van erre javaslatuk, hogy hogyan?
 12. Milyen sűrűn érdemes mosogatószivacsot és kefét cserélni?
 13. Odaszáradt ételmaradékos edényt gépi mosogatás előtt be kell-e áztatni?
 14. Milyen tisztítószert kell vásárolni, ha cseppmentes poharakat szeretnénk?
 15. Miért a folyékony mosogatószer és folyékony öblítő a jobb választás, szemben a tablettákkal, gépi mosogatáshoz?
 16. A Gépi mosogatószer rendkívül erős zsíroldó hatással rendelkezik, ez nem károsítja a mosogatóba rakott edényeket?
 17. Milyen célt szolgál a mosogatógépben az öblítő?
 18. Az ecettel való átmosás okoz kárt a mosogatógépben?
 19. Szükséges a mosogatógépet időnként üresen is átmosni? Ha igen, hogyan tegyem ezt, mit javasolnak?
 20. Érdemes a koszosabb (például paradicsomos, zsíros-olajos, ételmaradékos) edényeket kézzel előmosni?
 21. Legfeljebb hány napig hagyhatom, hogy megteljes a mosogatógép úgy, hogy ne száradjon az ételmaradék annyira az edényekre, hogy azt a mosogatógép sem tudja eltávolítani?
 22. Hány fokon érdemes mosni a mosogatógéppel?

Ha egy termék tudja a fertőtlenítést és zsíroldást is, az nem azt jelenti, hogy nem elég hatékony? Vagyis nem jobb inkább 2-félét venni?

Eddig talán így volt, de most a legújabb fejlesztésű Brilliance Fertőtlenítős Mosogató és tisztítószert bátran merem ajánlani, mivel használatra nagyon hasonlít a hagyományos mosogatókhoz, azaz jól habzik, jól oldja a zsírt és fertőtlenít is egyben, így a például szivacs sem lesz baktérium tenyészet.

Honnan tudom, hogy biztosan nem marad rajta a tisztítószer az edényeken?

Alaposan kell öblíteni tiszta vízzel és amikor már nem habzik, vegyszermentesnek mondható.

Mit jelent az, hogy foglalkozásszerű felhasználásra ajánlott? Otthon nem használhatom?

A foglalkozásszerű felhasználásra ajánlott termékeket csak szakmai felhasználók használhatják. A lakosság pedig a “fogyasztói felhasználás”-ra ajánlott termékek közül válogathatnak. Ez azért is van így hiszen a termék gyártója a foglalkozásszerű felhasználásra ajánlott termékek esetében feltételezi a szakmai hozzáértést.

Érdemes megvásárolnom a Fertőtlenítős mosogatószert otthoni mosogatásra?

Abban az esetben érdemes, amennyiben ez az igény mutatkozik (pl.: fertőző beteg a családban), bár otthoni környezetben a túlzott fertőtlenítés nem indokolt.

Kézkímélő mosogatószert ajánjátok-e bőrbetegség esetén is? Klinikailag tesztelve van-e bőrbetegségek esetén?

Nem és nem is szeretnénk, hiszen nagyon sok bőrbetegség létezik egyszerűen lehetetlen olyan mosogatószert fejleszteni, ami a tányérról oldja a zsírt de a kézről nem. Amennyiben valakinek valamilyen bőrbetegsége van vagy csak érzékeny a bőre vagy a körme húzzon gumikesztyűt vagy mosogasson mosogatógépben.

Mit jelent a hatásidő? Áztatni kell benne az edényeket vagy a vízben kell a szernek lennie ennyi ideig, hogy utána az edény beletehessük?

A hatásidő minden esetben azt jelenti, hogy a bekevert oldatban ázik vagy a felületen dolgozik a tisztító és/vagy fertőtlenítőszer. Ez azért fontos mert a tisztító hatóanyagoknak mindig időbe telik, amíg átáztatják a szennyeződéseket, illetve e fertőtlenítő szereknek is időre van szükségük, amíg az adott mikroorganizmusokat elölik.

Fontos-e, hogy habos legyen a mosogatószer?

A kézi mosogató szereknél jól jön a habzás, hiszen így látható, hogy meddig oldja még a zsírt. Azonban a gépi mosogatószereknél hátrány, mert a gépből kiömlene a hab és elöntené a konyhát.

Milyen szivacsot ajánlanak a mosogatószerekhez?

Otthon mindenféleképpen jó minőségű szivacsot. Miért? Hiszen a jobbakat mosógépben kimosva újra lehet használni! A gyenge minőségűeket pedig sajnos nem és gyorsan elhasználódnak, így környezetszennyezőbbek is.

Az üzemi konyhákban pedig tiltott a szivacs használata, ott csak kefét lehet kézi mosogatásra alkalmazni.

Hogyan kíméli a kezet a kézkímélő mosogatószer? Tényleg nem szárít?

Tartalmaz betaint, ami megakadályozza a vízvesztést, és megóvja a bőrt a túlzott kiszáradástól. Azonban tudni kell, hogy a mosogatószerek nagyon jó zsíroldó tulajdonsággal rendelkeznek így huzamosabb ideig és érzékenyebb bőr esetében okozhat bőrkiszáradást, ami télen fokozottan jelentkezhet, hiszen ilyenkor sokkal szárazabb a levegő is így a bőr nedvességtartalma is csökken. Érzékeny bőrűeknek mindenféleképpen ajánlott a gumikesztyű.

A mosogatószer hatékony akkor is, ha fémedényeket tisztítok vele fém súrolókefével? Vagy erre ajánlanak valami mást?

Abban az esetben működhet a dolog, amennyiben beáztatjuk a leégett edényt, tepsit mosogatószeres vízbe. Ez lehet egy éjszaka is. Hatásosabb és gyorsabb megoldás a Brilliance Üzemi zsíroldója.

A Brilliance mosogatószerrel a tepsibe leégett zsíros foltokat is el tudom távolítani? Van erre javaslatuk, hogy hogyan?

Hatásos és gyors megoldás a Brilliance Üzemi zsíroldója és használat közben nem büdös, mint egyes konkurens hideg zsíroldók, hiszen nem tartalmaz oldószert!

Milyen sűrűn érdemes mosogatószivacsot és kefét cserélni?

Amikor már nem néz ki jól. Ami rosszul néz ki az rossz is. A jobb minőségű szivacsokat mosogépben újjá lehet varázsolni, azok jellemzően a nagylyukú szivacsok. A keféknél is ez a helyzet, amikor elhanyagolt kinézete van és a sörték is ellaposodtak akkor nem érdemes tartogatni, mert nagyon sok fertőző lerakódás lehet a sörték között.

Odaszáradt ételmaradékos edényt gépi mosogatás előtt be kell-e áztatni?

Szennyeződéstől függ és attól, hogy mennyire jól működik a mosogatógépünk. Sajnos azt kell mondanom, hogy az olcsó mosogatógépek nem bírják sokáig és 1-2 év múlva már nem töltik be 100%-ban a funkciójukat, hiába teszünk bele bármilyen mososgatószert. Persze semmi ok a pánikra, mert az edényeket be is lehet áztatni vagy zsíroldóval hamar eltávolítani a szennyeződéseket.

Milyen tisztítószert kell vásárolni, ha cseppmentes poharakat szeretnénk?

Miért a folyékony mosogatószer és folyékony öblítő a jobb választás, szemben a tablettákkal, gépi mosogatáshoz?

Azért mert sokszor a tabletták fel sem oldódnak és irreálisan drágák a folyadékokhoz képest. A hatásuk pedig egyáltalán nem jobb.

A Gépi mosogatószer rendkívül erős zsíroldó hatással rendelkezik, ez nem károsítja a mosogatóba rakott edényeket?

Nem károsítja sem az üveget, sem az evőeszközöket és az INOX edényeket sem. Azonban tudni kell, és ez nem Brilliance specialitás, hogy a Teflon edényeket, aranyozott szegélyű poharakat, fakanalakat és a shéf késeket sem szabad mososgatógépben mosni.

 • A Teflon tartalmaz alumíniumot, amit a gépi mosogatószerek lúgtartalma előbb utóbb kiold
 • Az aranyozott szegélyű poharakat és az ehhez hasonló kényesebb tárgyakat is a lúg előbb utóbb károsítja
 • A fakanalakat egyszerűen tönkreteszi
 • A shéf késeket pedig csak és kizárólag hideg vízzel és kézzel kell mosogatni, hogy az élüket megtartsák.

Milyen célt szolgál a mosogatógépben az öblítő?

Egyrészt semlegesíti a lúg maradványokat és elősegíti a cseppmentes száradást, de tudni kell, hogy amennyiben nem megfelelő a vízelőkészítés, azaz kemény a víz mert nincsen lágyítva, akkor nem lesznek cseppmenetesek az elmosott edények, eszközök, poharak. Ezért az öblítő folyamatos utántöltése mellett figyelni kell a só szintjére is és amikor jelzi a gép töltsük utána! Erről itt olvashat részletesebben: https://tisztitoszer.hu/blog/brillians-eredmeny-aztatas-nelkul-brilliance-gepi-mosogatoszerrel/ 

Az ecettel való átmosás okoz kárt a mosogatógépben?

Nem okoz semmilyen kárt, ha ecettel átmossuk a mosogatógépet. Bár nem látom semmi értelmét. Tudni kellene, hogy miért kell átmosni ecettel?

 • Amennyiben vízkő rakódott le, akkor nem jó a vízelőkészítés
 • Amennyiben büdös a kivett edény, amit én csak tablettánál tapasztaltam, akkor annak használatát kell kerülni

Mosogatás után amikor kinyitjuk a mosogatógép ajtaját annak fényesnek és cseppmentesnek kell lennie. Ez egy gyors ellenőrzés, hogy minden jól működik-e, amennyiben már az ajtó sem tiszta, akkor az edények sem lesznek azok. Erre nem az ecet a megoldás hanem meg kell nézni van e elég só és öblítő a gépben illetve raktunk-e a mosogatáshoz mosogatószert, vagy automata adagoló esetében nem ürült-e ki a tisztítószeres kanna (ez utóbbi üzemi konyhákban lehetséges). A másik ellenőrzés, hogy amikor kinyitjuk az ajtót áramlik-e ki meleg gőz, amennyiben közvetlenül a mosogatás után nyitjuk ki az ajtót és nem tapasztalunk meleget, akkor a gép nem melegít valamiért, szervizt kell hívni.

Szükséges a mosogatógépet időnként üresen is átmosni? Ha igen, hogyan tegyem ezt, mit javasolnak?

Egyáltalán nem szükséges, amennyiben a gép mindig el van látva sóval, öblítővel és mosogatószerrel.

Érdemes a koszosabb (például paradicsomos, zsíros-olajos, ételmaradékos) edényeket kézzel előmosni?

Előmosni semmiféleképpen nem érdemes, amit viszont meg kell tenni, hogy az elmosogatandó edényeken, eszközökön, ne legyen ételmaradék, ezeket tehát le kell söpörni vagy vízsugárral leöblíteni. Figyelni kell, hogy inkább csak hideg vízzel végezzük ezt nehogy a keményítő ráégjen a felületre. Itt nem cél a teljes tisztítás zsíroldás. Azt majd a gép elvégzi.

Legfeljebb hány napig hagyhatom, hogy megteljes a mosogatógép úgy, hogy ne száradjon az ételmaradék annyira az edényekre, hogy azt a mosogatógép sem tudja eltávolítani?

Szerintem itt ne beszéljünk napokról, nem csak a száradás miatt hanem egyáltalán nem higiénikus. Minden nap a betett adagot el kell mosogatni. Amennyiben nem gyűlik össze annyi, hogy azért érdemes lenne beindítani a mosogatógépet akkor azt érdemes elmosogatni kézzel.

Hány fokon érdemes mosni a mosogatógéppel?

A Brilliance mosogatószerekkel öblítővel 55 fokon érdemes, azért állítottuk össze ezt így, hogy a lehető legkörnyezetbarátabb legyen a mosogatás, ugyanakkor eredményes is.

Küld be kérdésedet!

Pár nap múlva szakértőink segítségével megjelenítjük a kérdésedre a választ ezen az oldalon.

Product added successful
0