Vízkőoldás

Szeretnél csillogó, vízkőmentes felületeket, de néha még kefével sem tudod eltüntetni a csaptelepről vagy a csészéről a vízkövet?

Akkor itt az ideje hogy megismerd a vízkőoldás egy hatékonyabb formáját!

A legtöbb gyártási folyamatban valamilyen formában szerepet kap a víz – az élelmiszeriparnak például egyenesen a lételeme -, ha másképp nem is a takarítás során biztosan. A vízhasználatnak azonban van egy kellemetlen velejárója, a vízkövesedés kialakulása, amely nem más, mint a vízből kiváló ásványi anyagok, leggyakrabban kalcium és magnézium lerakódása. Minél nagyobb mennyiségben találhatók meg ásványok a vízben, annál “keményebb” a víz, és annál könnyebben jön létre vízkövesedés. A vízkő viszont foltossá, fénytelenné teszi a csempézett felületeket, wc- illetve mosdókagylókat, valamint az ipari gépek megfelelő működésére is rossz hatással van, sőt tönkre is teheti azokat.

Kérdések és válaszok

Benned is felmerült vízkőoldással kapcsolatos kérdés. Nem tudod, mely felületen használd termékeinket. Adagolással problémáid adódtak. Küld be kérdésedet és pár nap múlva szakértőnk segítségével megjelenítjük a kérdésedre a választ ezen az oldalon.

Eddig kapott és megválaszolt kérdéseink:

 1. Mivel és hogyan érdemes kávéfőzőt vízkőtleníteni? Az ecet hatékony?
 2. Mennyire ajánlott sósavat vízkőoldásra használni?
 3. Mit használjak a macska vizes táljának vízkőoldására?
 4. A kerti csepegtető szalagban lerakódott vízkövet hogyan távolítsam el? A sósav vagy a salétromsav alkalmas erre?
 5. A zuhanykabint milyen sűrűn érdemes lemosni vízkőoldóval?
 6. A kézmosó vízcsap eldugult, csak csöpögve folyik belőle a víz. Próbálkoztam ecettel, de csak részleges sikert értem el. Mit javasoltok, hogyan tüntessem el a vízkövet?
 7. Nálunk üvegfalú zuhanykabin van, amire rendre kirakódik a vízkő. Általában ecettel szoktam lefújni, ami elég jól le is hozza, viszont nagyon hamar újra képződik. Van rá megoldás, hogy ne kelljen ezt hetente megcsinálnom?
 8. Mit ajánlotok akvárium tisztítására, és hogyan csináljam? Van értelme az áztatásnak vagy töményen tegyek rá vegyszert?
 9. A Brilliance vízkőoldó károsít valamilyen anyagot, például zománcozott kádat, vagy egyebet?
 10. Milyen módon tudnánk a vízkövet eltávolítani a mosogató lefolyócső falban lévő részéből?
 11. A vízkőoldót lehet hipóval keverni?
 12. Iszonyúan koszos WC-t hogyan takarítsam le úgy, hogy ne kelljen kézzel belenyúlni?
 13. A járólapra (csempe) kifolyt a vízkőoldó és fehér folt maradt a helyén. Hogyan tudnám eltünteti?
 14. Hogyan tüntessem el a vízkövet a műanyag virágládákból? A citromsav működik?

Mivel és hogyan érdemes kávéfőzőt vízkőtleníteni? Az ecet hatékony?

Az ecet használata ízlés kérdése ugyanis nagyon köztudottan büdös. A Brilliance Kávéfőző és Vízforraló tisztító használat közben nem büdös, jobban hígítható és hatékonyabb is, illetve habzó felületaktív anyagot is tartalmaz, ami azért is előnyös mert amíg habzik az kifolyó víz tudhatjuk, hogy még nincsen tökéletesen kiöblítve a kávéfőző.

Mennyire ajánlott sósavat vízkőoldásra használni?

Egyáltalán nem ajánlott sem csaptelepre sem WC felületére, de még csempére sem, ugyan is megmarja mindezeket, hogy a porózus felületből a szennyeződéseket már csak egyre több sósavval lehet eltávolítani, ami egy ördögi kört eredményez mert egyre jobban megmarja a felületet és egyre kevésbé lehet tisztítani azt. A krómozott felületek pedig eleinte térképesen elszineződnek, majd végül lemarja a felületről és berozsdásodik az egész. Ezt főként fürdőkben lehet látni. Felújítás után akár egy évvel katasztrófális állapotok tudnak uralkodni és mindez a sósav használatának köszönhető. Továbbá a fugát is képes kimarni a csempék közül. Ha javasolhatok valamit, akkor a sósav használatától tartózkodjunk hiszen nagy károkat okoz! Sajnos a kiskereskedelemben is fellelhető olyan vízkőoldó, ami tartalmaz sósavat annak ellenére, hogy ez nem mindig nyilvánvaló. A címkén meg kell nézni, hogy az összetevőknél mi szerepel és ha azt olvassuk, hogy “sósav” vagy “hidrogén klorid”, aminek a vizes oldata a sósav – tudhatjuk, hogy egy olyan terméket tartunk a kezünkben, ami gyorsan végez a vízkővel és a csapteleppel, csempével és minden felülettel!

Mit használjak a macska vizes táljának vízkőoldására?

Brilliance Vízkőoldó koncentrátumot tudom ajánlani erre a célra. Élalmiszeripari foszforsavat tartalmaz, így nagyon hatékony és alapos öblítés után nem hagy szermaradványokat maga után.

A kerti csepegtető szalagban lerakódott vízkövet hogyan távolítsam el? A sósav vagy a salétromsav alkalmas erre?

Erre a célra is a Brilliance Vízkőoldó koncentrátumot tudom ajánlani, 1:1-es vagy 1:2-es hígításban.

A zuhanykabint milyen sűrűn érdemes lemosni vízkőoldóval?

Szerintem hetente szükséges, amennyiben napi szinten le van húzva a víz az üvegről fürdés után. Napi tisztításra, szállodákban a Brilliance Fürdőszobai Gyorstisztító habot érdemes használni, mert ehhez nem kell öblíteni a felületet, leoldja a vízkövet, de úgy viselkedik mint egy ablaktisztító, azaz cseppmentesen szárad. Heti vízkőmentesítésre pedig a Brilliance Vízkőoldó koncentrátumot vagy a Brilliance Vízkőoldó- és tisztítószert. Azonban ezeket bő vízzel öblíteni szükséges és a felületet szárazra törölni.

A kézmosó vízcsap eldugult, csak csöpögve folyik belőle a víz. Próbálkoztam ecettel, de csak részleges sikert értem el. Mit javasoltok, hogyan tüntessem el a vízkövet?

Szét kell szedni és beáztatni 5-10 percre a Brilliance Vízkőoldó koncentrátumba. Ez tökéletesen le fogja oldani a vízkövet, azonban sem a rezet sem a krómot nem fogja bántani.

Nálunk üvegfalú zuhanykabin van, amire rendre kirakódik a vízkő. Általában ecettel szoktam lefújni, ami elég jól le is hozza, viszont nagyon hamar újra képződik. Van rá megoldás, hogy ne kelljen ezt hetente megcsinálnom?

Erre a problémára egy hálózati vízlágyító lehetne a megoldás, azonban ennek a beruházása kb 200 – 300 ezer Ft, illetve a csapvíz is e miatt ihatatlan lesz hiszen az ioncserélt vizet inni nem egészséges, mert a szervezetnek oly előnyös kalcium és magnézium hiányzik belőle, ami a vízkövet alkotja. Tehát vagy a napi, heti tisztítás marad vagy egy központi vízlágyító beszerelése. Ez szituációtól függ, hogy jó megoldás-e.

Mit ajánlotok akvárium tisztítására, és hogyan csináljam? Van értelme az áztatásnak vagy töményen tegyek rá vegyszert?

Amennyiben üres az akvárium használható a Brilliance Vízkőoldó koncentrátum hiszen élelmiszeripari foszforsavat tartalmaz (a kólában is megtalálható sav). A hosszú távú megoldás, hogy az akváriumot a tetőig kell engedni vízzel, egyrészt szebben néz ki az akvárium, másrészt nem tud kialakulni a felszínen a vízkő réteg.

A Brilliance vízkőoldó károsít valamilyen anyagot, például zománcozott kádat, vagy egyebet?

A zománcot károsíthatja amennyiben huzamosabb ideig rajtahagyjuk, de a márványt vagy a mészkövet szinte azonnal, hiszen az is vízkő csak több ezer éves elvégre tengeri üledék.

Milyen módon tudnánk a vízkövet eltávolítani a mosogató lefolyócső falban lévő részéből? Azt a részt kellene vízkőoldózni, amelyik a falban van.

Brilliance Vízkőoldó- és tisztítószerrel ez megoldható, hiszen habosítós szórófejjel van ellátva így a habbal könnyebb elérni, hogy a felületen tovább hasson. Egyszerűen be kell fújni jó alaposan és úgyhagyni, majd 10 perc után öblíteni, ha szükséges, öblítés előtt üvegmosó kefével meg lehet dörzsölni.

A vízkőoldót lehet hipóval keverni?

Nem szabad semmilyen savat hipóval vagy hipó tartalmú tisztítószerrel keverni, mivel mérgező gáz keletkezik. Ezért kimondottan tilos!

Iszonyúan koszos WC-t hogyan takarítsam le úgy, hogy ne kelljen kézzel belenyúlni? Szörnyen undorító barna színű vízkő van benne lerakódva. Arra gondoltam, hogy el lehetne dugítani a lefolyót és feltölteni valami erős vegyszerrel.

Nem szükséges eldugítani, hanem egy éjszakára bele kell tölteni Brilliance Vízkőoldó koncentrátumot mivel a fajsúlya nehezebb mint a vízé lesüllyed alulra így nem folyik el csak víz. Amennyiben nem volt még sósavazva reggelre amint WC kefével átdörzsöljük tiszta lesz a felület. A sósav sajnos megmarja a felületet és erről a felületről szinte nem lehet eltávolítani a vízkövet csak még több sósavval, ami még jobban megmarja a felületet…

A járólapra (csempe) kifolyt a vízkőoldó és fehér folt maradt a helyén. Hogyan tudnám eltünteti?

Amennyiben greslapról van szó, akkor  valószínűleg a vízkövet sikerült eltávolítani és az eredeti színét látjuk a járólapnak. Így hát nincs más hátra mint az egész felületet feláztatni vízkőoldóval. Erre például nagyon jó tud lenni a Brilliance Vízkőoldó- és tisztítószer szuperkoncentrátum 1:5-ös hígításban.

Azonban ha márványról vagy mészkőről van szó, akkor sajnos a polírozás fog csak segíteni.

Hogyan tüntessem el a vízkövet a műanyag virágládákból? A citromsav működik?

Talán működhet, de mivel nem csak vízkőről van szó jobban fog működni a Brilliance Vízkőoldó- és tisztítószer szuperkoncentrátum 1:5-ös hígításban.

Küld be kérdésedet!

Pár nap múlva szakértőink segítségével megjelenítjük a kérdésedre a választ ezen az oldalon.

Product added successful
0